Sinds 1906 staat onze winkel slagerij Burggraaf in Culemborg en is de winkel al meer dan 100 jaar een begrip. We zijn trots op ons ruime assortiment en de producten die we voor 90% zelf maken. In onze winkel bedienen wij u graag en kunt u terecht met uw vragen, opmerkingen en complimenten. We zien u graag!
Een eeuw geleden werd Slagerij Burggraaf een feit in de gemeente Culemborg. Een eeuw later zijn de familie en de slagerij nog steeds een begrip in deze stad. Het bedrijf werd in 1906 gestart, toen werden we spekslager genoemd omdat er in die tijd alleen varkensvlees werd verwerkt. Pas later kwam de worstmakerij erbij, dit is een grote liefhebberij van slagerij Burggraaf.
In 1906 zette Willem Burggraaf de toon voor een succesvol slagersbedrijf. Als boerenzoon kwam hij vanuit Zegveld naar Culemborg. Het slagersvak leerde hij in Buren, het koste hem voor een jaar 2 gulden 50 in de week. Het tweede jaar verdiende hij ook nog niets, wie slager wilde worden werkte een jaar voor niks zo blijkt uit oude stukken. Willem Burggraaf runde de zaak in de Zandstraat gedurende 34 jaar.
In september 1940 nam Nico Burggraaf de zaak over. Ook hij bleek het slagersvak 'in de vingers' te hebben. Behalve het leveren van kwalitatief goede producten was hij ook bij machte om de zaak steeds aan te passen aan de eisen van die tijd. In die jaren werd slagerij Burggraaf 'Topslagerij' en bleek er veel vraag naar de ambachtelijk vervaardigde vlees- en worstwaren. Nico vond het erg belangrijk dat de winkel er goed gevuld uitzag en met een mooie presentatie.
In 1928 werd door slagerij Burggraaf de eerste cutter (meng/ snijmachine) gekocht voor 225 gulden, wat toen veel geld was. Nico Burggraaf had veel liefde voor zijn slagersvak, dit uitte zich o.a. in de wedstrijden en behaalde altijd prijzen, de eerste medaille rond 1931. De vakwedstrijden namen voor hem altijd een bijzondere plaats in.
In juli 1981 nam Henk Burggraaf het stokje over. Op 15 jarige leeftijd leert Henk al bij zijn vader het slagersvak maar ook de in- en verkoop en de liefde voor het worst maken. Al van jongs af aan ging Henk met z'n vader mee om inkopen te doen bij het abattoir (slachthuis) in Utrecht, eerst moest Henk in de auto blijven zitten. Toen Henk 13 jaar was mocht hij echt mee, ook vlees uitzoeken, want door mee te lopen leer je handelshandelingen en daar kon je geld mee verdienen. Verder volgde Henk de Handelsavondschool gecombineerd met de SVO (Slagers Vak Opleiding).
Vakwedstrijden zijn altijd een uitdaging geweest, twee eerste prijzen in Zwolle waren een enorme beloning en stimulans. In de loop der jaren zijn er bijzonder veel medailles, oorkondes, bekers en andere beloningen binnengestroomd.
In 1981 was er naast de overname voor slagerij Burggraaf nog een hoogtepunt, het 75 jarig bestaan. Dit werd met veel enthousiasme gevierd en heeft veel publiciteit gegeven. Ook de reclames werden aangepast bijvoorbeeld: 1 kilo karbonade voor 75 dubbeltjes, de mensen kwamen ook echt met 75 dubbeltjes.
Investeren in de modernste apparatuur heeft altijd voorop gestaan en in 1989 is de winkel grondig verbouwd.
Het jaar 2001 was een bijzonder jaar voor de winkel: "Worstmakerij van het jaar" het is letterlijk en figuurlijk een kroon op het werk van een gedreven team vakmensen dat vakmanschap hoog in het vaandel heeft staan.
Henk over het slagersvak: "Het vak heeft me altijd al geboeid. De vele mogelijkheden en creatieve uitdagingen geven me een goed gevoel. Ik zie het ook een beetje als topsport. Tot het uiterste gaan, de beste en de lekkerste producten maken en daardoor tevreden klanten in de winkel krijgen."
Nog een mijlpaal in de carriere van slagerij Burggraaf is de bekroninig op werk en ambacht. Niet alleen het honderd jarige bestaan van de slagerij (steeds overgaand van vader op zoon) was de reden voor het aanvragen van het Predikaat Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier, maar ook de wijze waarop de verschillende generaties Burggraaf inhoud hebben gegeven. We zijn er super trots op dat we ons officieel Hofleverancier mogen noemen.
Daniël Burggraaf, de oudste van vier jongens is opgegroeid in een slagersgezin. Als 5 jarige begon hij al kleine klusjes te doen samen met opa, Nico Burggraaf, Rookvlees knopen, vlees in stukjes snijden. Vanaf zijn 8e ging Daniël elke zaterdagmiddag naar de winkel om mee te helpen met schoonmaken en op zijn 14e Werkte hij in de weekenden mee. Aan de SVO haalde Daniël zijn diploma's productiemedewerker, winkelslager en chefslager. Achter de toonbank in Daniël het meest in zijn element, met mensen (klanten) omgaan, is zijn sterke kant.
Maar ook vakwedstrijden gaat Daniël niet uit de weg, zo werd hij in 1999 met de V.A.S. in Amsterdam "Leerling kampioen" en het jaar daarop in 2000 werd Daniël "Algemeen leerling kampioen". En nog steeds komen er prijzen binnen, hoewel zijn passie meer in het winkel gedeelte ligt.
Nathan Burggraaf, de jongste van vier jongens is opgegroeid in hetzelfde slagersgezin. Toen Nathan 3 jaar was hielp hij opa Nico Burggraaf al mee in de winkel. Verder was Nathan in de winkel te vinden zodra het maar mogelijk was, woensdagmiddag was favoriet want dat is de dag waarop de worsten gemaakt worden. Op 14 jarige leeftijd is Nathan vooral zaterdag rond 16.00 uur na de hockey in de winkel te vinden.
Inmiddels heeft Nathan de knoop doorgehakt en heeft ook gekozen voor het slagersvak. Aan de SVO haalde Nathan zijn productiemedewerker diploma en is op dit moment bezig met winkelslager.
Nathan zijn passie ligt meer in het maken van producten en heeft ook al aan een aantal vakwedstrijden meegedaan en is al goed in de prijzen gevallen. Nathan hoopt hier nog lang mee door te kunnen gaan en deze mooie traditie voort te zetten.